Affi & Monica's

i tanke og handling

Mitt Abyssinia II

I føljetongen Mitt Abyssinia, har vi kommet til mulighetene for shopping i Addis Abeba. Jeg, som hater å shoppe, er nok ikke den man ivrigst bør legge øre til når det kommer til råd og vink med tanke på innkjøp, men her følger noen av mine shoppingopplevelser i Addis.

Å shoppe i Addis gir rike muligheter for å finne utradisjonelle varer som man ikke finner andre steder i verden. Mest nærliggende blir da å handle med seg tradisjonell etiopisk brukskunst, lokalt designet vevde stoffer, og religiøse artefakter. Addis er også kjent for sitt rike utvalg av lokale produkter som sølv. I the Italian quarter, eller gamlebyen som de innfødte kaller det, finnes gullsmedene på rad og rekke. Dette er forøvrig en av de store handlegatene i Addis. Her går det stort sett i gull, sølv, sportsartikler og solbriller. Se opp for etterlikninger.

I Addis finner man også Afrikas største utendørs marked, Mercato i bydelen Ketema. To ganger har jeg hatt muligheten til å oppleve Mercato, men som litt skeptisk til store folkemengder og noe engstelig av meg, har jeg begge gangene prioritert annerledes. Derfor har jeg måttet lese meg opp på Mercato. Litt tørre fakta: Det anslås å sysselsette ca 13.000 mennesker ved vel 7000 handelsboder, butikker og andre forretninger. Her kan man handle alt hva man måtte ønske, men stort sett er det lokalt dyrkede produkter som finnes i rikt utvalg, da først og fremst kaffe. Står injera på middagsmenyen er det her man handler inn teff og de andre ingrediensene. Mercato er kjent for å være kaotisk og fullt av folk som gjerne vil loppe deg. Ta med lokal guide og hold godt på veska/kamera.

Addis har også noen kjøpesentere beregnet for de mer bemidlede kundegrupper, men de er ikke særlig innholdsrike i forhold til hva vi er vant til fra vesten. Fordelen med shoppingsentrene er rene toaletter, minibanker og A/C som gir en mulighet for å kjøle seg ned på varme dager. Jeg var innom ett som het Dembel. Lett gjenkjennelig på et svært skilt hvor det står Millennium 2002.

Hva bør man handle med seg fra Addis? Jeg vil anbefale kaffe, flettede kurver, sølv og selvsagt fotballdraktene til de lokale lagene, samt landslagsdrakten. Disse må man ofte lete litt for å finne. Sammen med en av mine medadoptanter og våre respektive eldstesønner tok vi for oss gamlebyens sportsbutikker for å finne landslagsdrakta, St. George og andre lokale lag samt gjerne gjøre et kupp når det gjaldt vestlige lags drakter. Tee-Jay og hans sønn, Mr. E. er begge svorne Liverpool supportere. De strålte av lykke da de fant Merseyside-lagets drakter til 80 Birr i en av sjappene. Lite visste de da at draktenes velkjente Carlsberg-logo skulle skylles ut med vaskevannet allerede etter første vask. Etter mange kilometers gange og ca 50 forespørsler, fant vi omsider en liten bortgjemt sjappe som solgte fotballdraktene til de lokale lagene St. George og det andre som jeg aldri husker navnet på. Vi ville også kjøpe drakter til avkommet, men siden innehaveren, en usedvanlig gammel og krokete mann neppe hadde mastergrad i engelsk, ble dialogen ganske komplisert. Det virket heller ikke som hyppig bruk av de få amhariske glosene jeg kan, kombinert med utagerende tegnspråk gjorde saken bedre. Men, drakter til barn hadde han. Noen fine grå og hvite med tall malt med pensel på ryggen. Jeg prøvde etter beste evne å få vite hvilket lag drakten tilhørte, men fyren slet som sagt med formidlingen, så det var ikke så lett. Men, etterhvert syntes jeg å dra kjensel på ett ord, og det var Kefa. Så jeg spurte om den er fra Kefa, eller Kaffa-provinsen som den også heter. Mannen, tydelig lykkelig over muligheten til å tilfredsstille denne fyren med alle de idiotiske spørsmålene, nikket ivrig og sa; «awo Kefa!». Vel, det holdt lenge for meg, for da kunne jeg fortelle poden;

«Nå min sønn, har du fått fotballdrakten til laget fra der du ble født. Men, unge mann, det betyr ikke at du ikke skal holde med Viking lenger, gjør det vel…?»

«Nei, pappa, selvsagt ikke pappa, tusen takk for at du er verdens beste pappa, og jeg vil alltid holde med Viking, pappa, Viking te me dør… Ble du glad nå, pappa?»

«Bra! Sånn skal det låte, flink gutt, kom så kjøper vi is.»

Da vi toget fornøyde ut med fulle bæreposer fikk vi med oss en rekke velsignelser og mange takketaler mumlet ut av en tannløs munn. Om vi var fornøyde, var Addis’ eldste arbeidstaker euforisk.

Pruting er en uting, spør du meg. Det er fullt mulig at jeg undergraver et sirlig og rettferdig system når jeg lar vær å prute i Etiopia, men jeg synes det er vanskelig å vite hva som faktisk er en grei pris når varene, i mitt hode, er latterlig billige i utgangspunktet. Ei fotballdrakt til 120 Birr, og så skal jeg liksom prute prisen enda lenger ned? Den eldgamle mannen med sportsbutikken, tjente sikkert fire månedslønner på vårt besøk. Fem fotballdrakter til flåpris, kjøpt av disse idiotene som betalte det han ba om uten å mukke. Enten var det mannens lykkeligste dag, eller så gråt han seg i søvn om kvelden med verdens dårligste samvittighet.

Opplevelsen av å studere ansiktsuttrykket hos de lokale høkkerhandlerne når man unnlater å prute er verdt alt man betaler i overpris. De sier en pris, hvorpå man sier «OK!» Da sperrer de opp øynene til tennisballstørrelse, ansiktet legger seg i vantro folder og de blir veldig ivrige etter å overlate varene i din varetekt. Når pengene er overlevert og man snur ryggen til, høres ivrig kakling henvendt til kompisene som står utenfor og tygger khat. I det man rusler glad og fornøyd avgårde mens man hvisker til seg selv; «Der gjorde jeg jommen meg et kupp!» kan man tenke seg til dialogen som utspiller seg bak ens rygg: «Hei, gutter! Fikk dere med dere han ferenji‘en som akkurat gikk? Ha ha, han prutet ikke på prisen jeg ga ham. Hi hi, selv om jeg tok litt godt i siden han var hvit, så sa han bare OK, og betalte. Ho ho, Hvor dum går det an å bli? Jeg spanderer de fem neste bladene gutter hvis dere passer sjappa mens jeg går ut en tur, for nå skal jeg omsider få byttet ut det hersens eselet med en flunkende ny Corolla!»

Reklamer

Én kommentar på “Mitt Abyssinia II

  1. Tilbaketråkk: Mitt Abyssinia III « Affi & Monica's

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 15.08.10 av i Adopsjon, Reise.

Arkiv

Reklamer

Kategorier

%d bloggere like this: