Affi & Monica's

i tanke og handling

Mitt Abyssinia I

Jeg har tidligere lovet å skrive om mine refleksjoner etter familiens tur til Etiopia i våres. Vel, det har latt vente på seg fordi det ikke alltid er så enkelt å få arbeidsro her i huset med kontinuerlig skriking fra unger og ei kone som uavbrutt maser, klager og syter. Jeg ser etterhvert for meg en serie med blogginnlegg som vil komme med ujevne mellomrom hvor jeg skriver litt eklektisk om hendelser, våre inntrykk og generelt om Etiopia. Vi starter med å skrape litt i overflaten på landets historie.

Etioperne er stolte av å være det eneste afrikanske landet som sammen med Liberia ikke har vært kolonisert. Landet ble invadert og okkupert av Italia under Mussolini i 1935 til 1941, hvorpå italienerne regnet landet som koloni, men siden Etiopia allerede var medlem av Folkeforbundet og dermed suveren stat, anses ikke italienernes krav som gyldig.

Etioperne selv regner sin historie ca 3000 år tilbake i tid. Leser man Kebra Negast, kan man lese hvorfor folk flest i Etiopia regner de etiopiske keiserne som etterkommere av kong Salomo og Dronningen av Saba, hvis barn var Kong Menelik I. Dette er nok muligens mer myter enn historiske fakta, men spør du en hvilken som helst guide ved et hvilket som helst museum i Etiopia vil han presentere det som fakta med den største selvfølgelighet. Menelik I var i følge tradisjonen den som brakte med seg Paktens Ark til Etiopia. Myten forteller videre at Paktens Ark fremdeles, den dag i dag skal befinne seg i Axum.

Axum er navnet på byen som var maktsentrum for en av de store sivilisasjonene samtidig med Romerriket og Persia som den forøvrig drev utstrakt handel med. Axum var ikke det første store Etiopiske riket. Før Axum-sivilisasjonen befestet sin makt i regionen i det første århundre, fantes Meroë, som Herodot nevner i sin Historie, og Napata.

Kristendommen ble brakt til Etiopia i 316 av en kristen filosof fra Tyre ved navn Meropius og hans to nevøer Frumentius og Edesius. Frumentius ble også landets første biskop. Etiopia ble dermed det andre landet i verden etter Armenia som fikk kristendom som statsreligion en gang i første halvdel av det 4. århundre.

Rundt år 1200 fikk Kong Lalibela en åpenbaring om å bygge en bråte med kirker i et område ved navn Roha. Ikke vet jeg om det var en innovativ arkitekt, eller av pur nødvendighet men kirkene, 11 i tallet, ble rett og slett karvet ut av grunnfjellet og står like godt forankret til denne dag. Kirkene i Lalibela er Etiopias største turistattraksjon og ble ført til Unescos verdensarvliste i 1978. Den mest detaljerte kirken er viet til St. George (Norsk: St. Jørgen), landets skytshelgen, som har en artig historie. I tillegg til å være en anerkjent dragedreper skal han i følge myten ha blitt halshugget seks ganger før man endelig klarte å ta knekken på ham. Det må ha vært skikkelig irriterende for bøddelen å se mannen sprette opp igjen og løpe avgårde med hodet under armen bare for å se det samme skje igjen neste gang de fikk fakket ham. St. George var litt av en helt, ikke rart halvparten av landets etablissementer er oppkalt etter ham, så som et veldig godt lokalbrygget øl og Addis’ beste fotballag.

Hovedstaden Addis Abeba ble grunnlagt i 1887 av Keiser Menelik II. Han regjerte fra 1889 – 1913 og hadde sitt palass og hovedsete på Entotohøyden som rager 3200 moh. Fra Entotohøyden har man spektakulær utsikt over Addis Abeba.

I 1930 arvet Ras Tafari Makonnen keisertittelen i Etiopia under navnet Haile Selassie I med den noe overdådige tittelen: His Imperial Majesty Emperor Haile Selassie I, 1st King of Kings, Lord of Lords, Conquering Lion of The Tribe of Judah, Elect of God, Light of the world.

Haile Selassie regjerte i 44 år før han ble avsatt under et Marxistisk kupp i 1974, året før han døde. Foruten det å være keiser av Etiopia er Haile Selassie kjent verden over fordi Rastafaribevegelsen oppfatter ham som reinkarnasjon av Jesus og dermed Jah, Gud. Haile Selassie besøkte forøvrig Norge i 1954. Tenk, vi har hatt besøk av en Gud… kuult!

For å komme nærmere innpå Haile Selassie anbefales boken Keisaren av Ryszard Kapuściński.

Da Haile Selassie ble avsatt i 1974 tok den marxistisk-leninistiske juntaen Derg over makten i landet. Dergen med Mengistu Haile Mariam i spissen styrte landet frem til 1991 da styret ble kastet av EPRDF (Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front). Mengistu, som regnes for å være en av Afrikas verste despoter, flyktet til Zimbabwe hvor han stadig oppholder seg.

Se den fine mannen som poserer så fint i lekker Haile Selassie t-skjorte! Skulle du være på de kanter av verden og ønsker å investere i et slikt plagg bør du kjøpe 8-10 stk. i slengen, for de mister totalt formen etter første vask. (Hurra! Etioperne har funnet opp engangs-T-skjorter! Så det var derfor de var så billige…?)

Reklamer

5 kommentarer på “Mitt Abyssinia I

 1. Lester
  14.07.10

  alf-helge kuleteinteiniker.

  egharfåtmeg ny sykel.
  Bra sgrevt kule teiniger.

  • alf-helge
   14.07.10

   Tusen takk Lester. Kos deg med den nye sykkelen i dag.
   Pappa

 2. Lester
  14.07.10

  kult

 3. Tilbaketråkk: Mitt Abyssinnia II « Affi & Monica's

 4. Tilbaketråkk: Mitt Abyssinia III « Affi & Monica's

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 09.07.10 av i Adopsjon, Reise.

Arkiv

Reklamer

Kategorier

%d bloggere like this: